Наша сила в єднанні

Автентичні жіночі строї з усіх регіонів України вперше зібрали і представили в Україні в рамках фотовиставки «Єднання», як відбулась у будинку Кіно. Знімки відразу двох культурних проєктів «Батьківська Хата. Homestead» та "Від Лялі до Кралі" експонують у відкритому доступі на честь 30-річчя незалежності України. 

Автентика, що ожила

Платформа "ЄДНАННЯ", створена з метою популяризації української культури у світі та серед самих українців. На виставці представлені два українських культурних освітніх проєктів “Батьківська Хата. Homestead”. та "Від Лялі до Кралі". Ви зможете побачити як знімки двох окремих проєктів, так і ексклюзивні матеріали! А саме - фотоісторії моделей, вдягнутих у правильно зібраний стрій, відзнятих на тлі хати відповідної території та з реконструйованими віночками згідно костюму та регіону! Бо, як відомо, головні убори деяких регіонів не збереглися навіть у музейних фондах і тільки по світлинах можна вивчати втрачені культурні надбання.

Унікальність проекту «Батьківська Хата. Homestead» полягає у фотоісторіях моделей, вдягнутих у правильно зібраний стрій, відзнятих на тлі українських хат. Все згідно костюму та регіону. А проєкт від «Лялі до Кралі» спеціалізується на відтворенні віночків за старовиними традиціями. Тож проєкти поєднали свої сильні сторони і принципи, створивши більш розширений варіант освітніх фото історій! І надавши приклад української співпраці для просвітницької діяльнісної.

Ми сьогодні демонструємо вам єднання українських автентичних костюмів з усіх куточків України, ми демонструємо єднання поколінь і українських жінок», зазначила Олеся Воронюк, журналістка, письменниця, засновниця Дня вишиванки, яка взяла участь в дефіле українських автентичних строїв під час відкриття фотовиставки, яке відбулось 23 серпня.

Полтавщина, Волинь, Черкащина, Закарпаття та Київщина– справжні автентичні костюми з цих та інших регіонів України, які раніше прикрашали виключно приватні колекції та музеї продемонстрували відвідувачам відкриття виставки.

Колекціонер, пані Мила Вишиванка, яка відкрила показ, і розказала про строї, що у них були вдягнені моделі, та пояснила особливості одягу кожного регіону України.

Світлана Задоровська, мисткиня, фотохудожниця, громадська діячка, Членкиня НСФХУ (національної спілки фотохудожників України), членкиня ГО "Геополітичний альянс жінок". Авторка власних фотопроєктів, співорганізатор і фотограф проєкту «Батьківська Хата. Homestead», автор фотопроєкту "Від Лялі до Кралі", багатьох спільних та персональних виставок багатьох спільних та персональних виставок зазначила: «В Єдності наша сила! Разом творимо сьогодення заради світлого майбутнього для наших нащадків! Нас стараються роз'єднати, поділити на частини, бо так легше буде завоювати. Платформа Єднання, як приклад згуртованості і довіри. Україна у нас одна її не можна ділити."

Пам’ятаємо коріння і свою Батьківщину

«Історія виникнення проєкту «Батьківська Хата» дуже цікава. Я наразі живу у США, а, перебуваючи в Україні, я робила серію світлин для свого сина, щоб він мав собі неоціненну пам’ять українського народного вбрання і справжньої хати. І тоді я подумала, що чого тільки мій син? Всі ми повинні мати таку пам’ять… А решта, як то кажуть, вже історія! Наразі ми відзняли вже 2й сезон проєкту, і навіть пішли далі, створивши освітню платформу «Єднання» для наших дітей!». - Розказала Оленка Браво, діаспорянка, авторка проєкту «Батьківська Хата. Homestead», співавторка першого діаспорівського календаря «Ukrainian Heritage Calendar», членкиня ГО «Ukrainian San Antonio» Техас, США, членкиня ГО «Геополітичний альянс жінок».

За її словами, проєкт «Батьківська Хата. Homestead» покликаний донести до українців світу красу нашої культури та традицій, яскравий колорит українського села, особливості побуту, будови хат та ремесел наших прадідів. Проєкт для людей, які не завжди можуть побачити свою батьківську домівку з тієї чи іншої причини.

Для українців, які живуть за кордоном, та не мають можливості приїздити на батьківщину дуже часто. Для тих, чия хата була зруйнована від старості чи, просто, продана. Для донеччан чи луганчан, які поїхали з рідної місцевості, і залишили там все…

Головна місія проєкту – популяризація української культури у світі та серед самих українців, а мета – продемонструвати народні строї різних етнографічних регіонів України кінця XIX - початку ХХ ст. разом з архітектурними формами та побутом відповідної території.

Раніше були проєкти, які висвітлювали або стародавній одяг, або окремо взяті хати. Це були своєрідні фоторепортажі, наприклад, у народному полтавському строї, але на тлі хати з іншого регіону, і таке інше. Безумовно, всі вони мають велику інформаційну цінність. Але саме проєкт “Батьківська хата. Homestead” вперше поєднав у собі абсолютно все!

Існує друкована версія проєкту – комплект вітальних листівок, кожна з яких відображає окрему міні-історію “Батьківська хата. Homestead” з описом будівель та народного одягу.

Ще одна важлива складова проєкту – це наявність не лише українського, а й англомовного варіанту тексту його матеріалів, що значно розширює аудиторію читачів. Це дає можливість донести і поширити українську культуру не лише серед українців діаспори та України, а й серед інших народів світу! 

[img:]

Яка ти, українська жінка?

«Кожна українська жінка має відчувати і розуміти своє коріння. Тоді вона має можливість свідомо управляти реальністю, з якої вибудовується стратегія майбутнього. Одягаючи автентичний одяг, ми отримуємо цей шанс. На цій виставці ми побачили красу української жінки. Занурюючись в глибину автентичного одягу, розумієш естетику, яка притаманна лише українській жінці», - зазначає президентка ГО Геополітичний альянс жінок, Голова незалежної делегації українських жінок в ООН Світлана Саламатова.

Проєкт «Від Лялі до Кралі» присвячений виготовленню традиційних та стилізованих дівочих та весільних вінків за тими технологіями, які використовували наші прабабусі 100 років тому.

Фотопроєкт покликаний, через створені світлини і підібрані гармонійні образи, показати красу традиційних реплік та стилізованих віночків. Показати як органічно поєднуються традиції і сучасність - як віночки, котрі носили ще наші прабабусі, чудово виглядають на дівчатках і зараз, як це красиво, стильно і актуально в сучасному світі.

Вінки виготовлені з восковиць, тиснених та висічених вощених квітів, балабонів, пір’я, скляних намистин, колосків пшениці тощо. Кожен вінок - це на 100% ручна робота, в яку вкладено багато кропіткої праці та фантазії. На створення одного вінка може йти від кількох днів до кількох тижнів.

Джерелом натхнення для майстринь служать автентичні вінки з різних етнографічних регіонів України. Особливу увагу приділили дівчачим головним уборам, а саме віночкам, особливостям кожного регіону, тому в проєкті в якості моделей фотографуємо виключно дівчаток від 3-х рочків і до заміжжя. Адже після одруження в Україні основним головним убором жінки була хустка.

Саме тому для проєкту і була обрана назва «Від Лялі до Кралі», що як найкраще відображає його концепцію. Деякі світлини проєкту дуже схожі на старі фотографії початку ХХ ст, їх відтворили за фотокартками, як і репліки віночків, оскільки їх оригінали не збереглися навіть у музейних фондах.

«Виготовлення реконструкцій вінків є важливою складовою у вивченні та збереженні української культурної спадщини в галузі народного мистецтва. Збираючи по крихті знання про цю рідкісну галузь народного мистецтва, автори проєкту прагнули донести до всіх, хто плекає любов до України в щирім серці, знання про наші чудові і красиві українські традиції», - зазначила Світлана Задоровська. 

Платформа «Єднання» – це місце зустрічі минулого й майбутнього України. Колаборація українських культурно-освітніх проєктів на партнерській основі - це величезний крок вперед для розбудови української держави і нації», - зазначили організатори фотовиставки.

Виставка експонуватиметься з 23 серпня до 20 вересня 2021 року кожного дня з 12:00 до 20:00 у Будинку Кіно, Саксаганського 6, Київ.

Дивіться також