Провал випробувань новітньої ядерної ракети РФ: «Сармат» вибухнув під час тестового запуску

За інформацією західної розвідки, під час тестового запуску міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 «Сармат» на полігоні Плесецьк в Архангельській області стався серйозний інцидент. Ракета вибухнула прямо в шахті, завдавши значної шкоди випробувальному майданчику та залишивши після себе величезний кратер.

Важливо зазначити, що ракета не була споряджена ядерним зарядом.

OSINT-аналітик MeNMyRC1 опублікував на своїй сторінці в соціальній мережі X супутникові знімки з місця вибуху. На зображеннях чітко видно величезну воронку, що залишилася після вибуху. Аналітик припускає, що причиною катастрофи могло стати рідке паливо, яке вибухнуло під час заправки:

«Це, принаймні, четверта невдала спроба випробування важкої МБР «Сармат». Перше і єдине успішне випробування цієї ракети відбулося 20 квітня 2022 року».

Система моніторингу пожеж FIRMS також зафіксувала сильне займання в районі вибуху, що додатково підтверджує версію аналітика.

У минулому році президент Росії Володимир Путін заявляв, що ракетний комплекс «Сармат», розроблений на заміну міжконтинентальним ракетам «Воєвода» (Satan за класифікацією НАТО), які перебувають на озброєнні з 1980-х років, досі не запущено в серійне виробництво і не передано до військ.

Проєкт «Сармат» стартував у 2013 році, і Путін обіцяв, що вже у 2020-му році ракета надійде на озброєння.