У самому центрі Києва, на межі зникнення перебуває садиба Олександра Мурашка

У самому центрі Києва, на Малій Житомирській, на межі зникнення перебувають кілька будівель, що становлять архітектурну, історичну й культурну цінність. Серед них і Садиба Олександра Мурашка, зведена батьком славетного українського художника. Муніципальна влада за часів Леоніда Черновецького, у 2008 році, передає будинки в приватну власність компаніям «Пантеон-Інвест» і «Вестіга» разом із мешканцями. Усі відселяються, і лише одна родина відмовляється переїздити на Троєщину, «спальну» околицю Києва — це родина Олександра Глухова, кандидата фізико-математичних наук, доцента Національного авіаційного університету. Він не лише відмовляється від такого обміну, а й веде боротьбу за фізичне існування пам'яток на Малій Житомирській.

Вісім років тому, готуючи фільм «Дім з Химерами» для альманаху «Відкритий доступ», я деякий час спостерігала за тим, як Олександр Глухов по всіх можливих інстанціях боровся за збереження цінної забудови, на місці якої нові «власники», довівши її за відомою київською схемою до ручки, планували звести торговельний центр. Разом з юристом Олександром Дядюком та міською прокуратурою, Глухову тоді вдалося відсудити будинки-пам'ятки і землю під ними на користь Києва. Здавалось, би, щасливий фінал: місто мало б надати Глухову рівноцінне житло в центрі, спільно з громадою продумати, як би мали далі експлуатуватися відновлені будівлі — культурний простір, музей художника Мурашка, чи ще що, — а після цього провести конкурс і оприлюднити план реставрації комплексу будівель. Але нічого цього не відбулося й досі. Натомість Глухову минулого тижня відімкнули опалення й електрику.

Якщо слухати муніципальних чиновників, то єдиною перешкодою для реставрації будівель всі ці роки є те, що в одній з них досі проживає неслухняний міський самашедший Глухов, який знову не хоче відселятися на околиці.

Але, жодної інформації щодо проекту реставрації й подальшого призначення будівель муніципалітетом досі не оприлюднено. Якщо так, то, можливо, в ситуацію вже варто втрутитися Кабміну, Мінкульту, створити Наглядову Раду, яка допоможе владі Києва діяти в інтересах міста й держави, а не тих, хто не полишає планів на місці пам’ятки звести чергове псевдоісторичне чорті що комерційного спрямування.

Позначу тут Міністр культури Олександр Ткаченко та заступника Міністра культури Ростислав Карандєєв

- Садиба Мурашка й комплекс будівель навколо мають служити українській культурі. Можливо, ви зможете допомогти врятувати ці знакові для країни пам'ятки.

Фільм «Дім з Химерами» вийшов 2013 року в рамках альманаху «Відкритий доступ» і був показаний по всій країні у рамках інформаційної кампанії щодо використання нового тоді Закону про доступ до інформації. Покази часто зривалися, переважно через інший фільм альманаху - «Межигір’я», але то вже інша, не менш захоплива історія.

Крім мене, як автора й режисера, над фільмом працювали: продюсерка Аксиня Куріна, оператори Дмитро Санніков і Сашко Бойко, режисер монтажу Денис Мізюк, музика й зведення звуку - «Брати Гадюкіни рекордс». Фільм створено за ініціативи ГО «Центр UA» (Партнерство Новий Громадянин).

Викладаю «Дім з Химерами» в мережу на знак солідарності з Олександром Глуховим і нашим містом, яке ми так стрімко втрачаємо. Наперед вдячна за перегляд і поширення:

Zhanna Maksymenko-Dovhych