Чому за технологією блокчейн майбутнє медіа індустрії?

Якщо уявити сучасну систему обміну інформацією, то вона дуже схожа на системи циркуляції води у природі. Як і вода інформація займає в сучасному світі місце аналогічне як за роллю, так і місцем. 

Ми фактично не можемо уявити своє життя без постійного оновлення наших інформаційних потоків. 

Ми інформаційнозалежні, але це не найстрашніша проблема.

Так само, як ми страждаємо від незліченної кількості хвороб через збудники та віруси які попадають до нашого організму через брудну воду, так і від якості спожитої нами інформації ми відчуваємо масу незручностей в разі якщо джерелом її виступає інформаційний каналізаційний колектор.

Але так було не завжди.

Модель нашого суспільство дуже частина представляють як якусь систему взаємовідносин громадських організацій, бізнесу та влади. Систему в центрі якої з'єднує елементом або логістичною службою виступають посередником - медіа.

Це жива справжня та гармонічна екосистема взаємин у суспільстві.

Система в якій медіа знаходяться на своєму місці виступаючи чимось на кшталт водяного фільтру, забезпечуючи кожну зі сторін чистою водою.

Медіа - це немов би екологічно чисте нейтральне середовище, яка доносить до нас інформацію без жодного забарвлення та інтерпретації.

За задумом.

Раніше, можливо так і було.

На сьогодні це і близько не так.

Медіа на сьогодні стали 4 владою, насамперед через те що вони більше не фільтр, а радше забрудник інформаційних джерел. Медіа сьогодні - це суцільна пропаганда.

Причиною такого перетворення стало фактична монополізація ринку ЗМІ структурами, які знищили як такі незалежні інституції та або підмінили їх схожими за ознаками та не за функцією підробками - фейками.

Сталось це після нескінченних спекуляцій на тему вартості і цінності інформації, і як наслідок знищення цивілізованого конкурентного медійного ринку. 

Нам, ніби йдучи на зустріч, створили умови в яких ми нібито безкоштовно, начебто у подарунок отримуємо цікаву та корисну інформацію. Не розуміючи, що нічного корисного та безкоштовного від комерційних по суті інституцій отримати неможливо.

Ми платимо монополістам за їх контент своєї прихильністю, настроями, поведінкою та лояльністю, що, як наслідок приводить до зубожіння нас та країни.

Нам нав'язали загальноприйнятий культ свідомої відмови від споживання інформації за гроші.

Ми не можемо себе переконати платити за якісну інформацію з перевірених та свідомих джерел, у той час, як ми нібито можемо отримати її безкоштовно, з інформаційної калюжі.

Що, погодьтеся, досить дивно. Адже ми сьогодні відмовилися від ідеї пити безкоштовну воду з-під крана, розуміючи, що це буквально шкодить здоров'ю. І при цьому не можемо відмовитись від “поганої звички” вживати інформацію з вельми сумнівних, але безкоштовних джерел.

Знайти відповідь на питання як вирішити цю проблему досить просто. 

Згідно з дослідженням Edelman's Trust Barometer найбільш експертними і, як це не дивно, етичними інститутами суспільства сьогодні виступають громадські організації та бізнес, а найменш етичними і професійними - медіа і держава. 

Це ніби натякає, що медіа мають стати більш соціальними, але не без комерційної складової. Більш відкритими - як громадські організації, та більш відповідальними - як бізнес-структури.

Ну і найголовніше: медіа повинні стати ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНИМИ.

І коли ми приходимо до такого висновку, то перший інструмент, перша технологія яка здається була створена для реалізації такого задума - це блокчейн!

Завдяки технології блокчейн ми вже сьогодні можемо відмовитися від застарілої системи безкоштовних і безвідповідальних медіа, і створити нову незалежну, самоокупну, автономну, самодостатню інформаційну індустрію з прозорим і зрозумілим, конкурентним ціноутворенням.

Індустрію з такою важливою і нажаль забутою в сучасних медіа компонентою як відповідальність.

Технологія блокчейн яка об'єднує такі поняття, як цифровий підпис, смарт контракт і розподілені, децентралізовані бази даних для обробки і зберігання інформації, дозволяє організувати систему роботи з максимально можливими обсягами даних, що працює за певними правилами з наскрізною системою перевірки їх достовірності.

Завдяки такому рішенню, медіа можуть стати відповідальним сектором економіки.

Вигоди і переваги впровадження технології блокчейн в мас-медіа:

  • впровадження цифрових підписів знімає питання ідентифікації автентичності інформації, авторських прав, відповідальності, визначення першоджерела;
  • цифровий підпис журналіста стане чимось на кшталт нотаріальним підтвердженням якості інформації;
  • блокчейн дозволяє отримати швидкий, гарантований доступ до інформації; 
  • блокчейн гаманець дозволить провести безпосередньо оплату праці, або підтримати донатом творців контенту;
  • блокчейн скорочує витрати на зберігання, і доставку контенту від автора до споживача;
  • дозволяє користувачеві отримати певні гарантії якості контенту;
  • прозора система ціноутворення і як наслідок появу розуміння вартості інформації, створюють умови для чесного конкурентного ринку, зі своїм лідерами і аутсайдерами, що значно підвищує рівень довіри до медіа.

Наслідком впровадження технології блокчейн дозволить медіа, а разом з ними і державі яка цей напрям підтримає вийти на новий рівень відповідальної комунікації, що значно підвищить рівень довіри та поваги до всіх суспільних інститутів.

Дивіться також