Про проект створення власного ЗМІ у кожній школі з матеріалів Громадського радіо

Гість студії – громадський активіст Олег Чеславський про соціальну комунікацію між київською владою і громадою, медіа-школи та інформаційну війну.

Андрій Куліков: Представте, будь ласка, яку організацію ви уособлюєте.

Олег Чеславский: Це ГО Укрмедіа. Наша основна мета  – розвивати громадську журналістику. Мабуть, найкраще, що ми робимо,  – це IT рішення, які ми пропонуємо журналістами нашої країни і не тільки.

Андрій Куліков: Ви можете пропонувати це, а попиту нема?

Олег Чеславский: Попиту нема. У нас епоха постправди і багато людей робить проекти заради комерційних цілей, а не для журналістики. І тому ми в цей ринок не можемо входити. Ми допомогаємо тільки тим, хто робить щось нове і не має коштів.

Любомир Ференс: Можете конкретніше розказати, у чому полягають ваші сервіси для журналістів?

Олег Чеславский: Ми почали свою роботу під час Революції Гідності  – зробили, як ми називаємо, український Word Press. Безкоштовну платформу, яку можна тиражувати скільки завгодно. Вона дуже сучасна. І зроблена для однієї людини, яка може стати редакцією. Десь ми клонували ЖЖ. Ми зрозуміли, що ця модель не дуже підходить для інформаційної війни, тому трохи змінили парадигму роботи.

Андрій Куліков: А чому ви про інформаційну війну завели мову?

Олег Чеславский: На той час я знайшов необхідність це зробити. У мене був досвід бойових дій в інтернеті  – я зрозумів, де ми програємо, намагався щось зробити.

Любомир Ференс: Ми програємо досі чи ми вже програли?

Олег Чеславский: Не можна сказати, чи ми програли, у війні, яка ще не закінчилась.

Любомир Ференс: Ми програємо бої, так?

Громадськість знає, що є два методи: іти під кабінети або палити шини – все.

Олег Чеславский: Так. І стратегічно, на жаль, відступаємо.

Андрій Куліков: Ваше постійне стукання в двері КМДА не проходить даремно. Наскільки готові в КМДА до вас прислухатись?

Олег Чеславский: Дуже готові, але проблема в тому, що дуже багато роботи. Наша влада відпочиває не так багато, як нам здається. Вони хочуть почути громадськість, хочуть зрозуміти, що робиться, але у нас громадськість ще не вийшла з печери. Громадськість знає, що є два методи: іти під кабінети або палити шини – все. Є проблема – іди до царя. Ніхто не може сформувати свою думку і викласти її в інтернеті.

Андрій Куліков:​ Який проект ви робите зараз?

Олег Чеславский: Проект, який ми зараз робимо – це Media Teens – проект для школярів. Ми пропонуємо їм самостійно формувати стрічку новин. Аналогічний проект, до речі, кілька днів тому запустився в Росії. Але там це будуть робити пропагандистські служби для школярів. Тобто це буде дитячий канал для школярів. А ми робимо, щоб діти побачили світ своїми очима і самі про це розказали.

Андрій Куліков: Для того, щоб переконати дітей брати участь у вашому проекті, які у вас засоби впливу на них є?

Олег Чеславский: Ми мали думку, що у нас гарні діти в країні, і провели опитування. Ми були вражені, бо ніхто з дітей не сказав, що розвитку шкільних медіа заважає брак коштів. Всі сказали, що це недостаток мотивації і недостаток від дирекції бажання зробити таке медіа. Діти хочуть показати свої таланти, проявити себе, але нема де.

Андрій Куліков: І що ви їм пропонуєте? Оце “де” де?

Олег Чеславский: Ми пропонуємо на базі кожної школи зробити ЗМІ, сформувати редакційний колектив зі школярів і навчити їх робити гарний контент.

Андрій Куліков: Це газета, радіостанція, телестудія, інтернет сайт?

Олег Чеславский: Це буде інтернет сайт, а мультимедійні можливості ми по максимуму розташуємо.

Андрій Куліков: А якщо хтось зі слухачів перейнявся цією ідеєюстворення ЗМІ в школі, як з вами можна зв’язатися?

Олег Чеславский: У нас є сайт ukrmedia.org – там є вся інформація про нас, електронна пошта – дзвоніть, пишіть – ми завжди допомогаємо.