Топ 10 GovTech стартапів Барселони

На зараз Барселона це взірець того, як ефективно цифрові стратегії можуть посилити інновації.Із однією з найсильніших європейських екосистем для стартапів місто робить кроки для посилення маленьких компаній, що надають допомогу публічним сервісам на ринках де традиційно домінують великі компанії.

Уся картина міських технологій

Барселона по справжньому - розумне місто. Із 500 кілометрами покриття оптоволокном (одне з найкращих покриттів в Європі), безкоштовним точками доступу до wi fi по всьому місту, системою сенсорів якості повітря і розумними місцями для парковки в центрі міста, Барселона по справжньому на передових позиціях в урбанізації цифрових технологій.

Майже всі ключові послуги використовують відкриті дані та цифрові технології щоб бути більш швидкими, ефективними і привабливими. Останнім часом почали встановлювати цифрові автобусні зупинки, які мають екрани, що передають інформацію про місцезнаходження автобусу в реальному часі, станціями підзарядки для телефонів, безкоштовним WI FI, і інтерактивний магазин с додатками. Для відходів використовують розумні смітники, що показують скільки залишилося вільного місця. Навіть система міської іригації наділена розумними сенсорами, що поливають тільки ті рослини, яким потрібна вода(ця система допомогла зберегти 500 мільйонів євро економлячи воду)У світі майже немає міст із смарт-інфраструктурою, як у Барселоні.

Екосистема стартапів також є дуже гарною, серед усіх міст Європи Барселона займає 5 місце за кількістю стартапів(більш ніж 1100). Великий приріст стартапів обумовлений масштабною інвестиційною компанією і акселераторною екосистемою. В 2017 стартапи Барселони отримали інвестицій на 453 мільйони євро від таких венчурних фондів, як Antai, Nauta Capital і Ysios Capital. В 2018 вже більш помітний подальший розвиток стартап угод, особливо це вдалося задки обороту інвестицій в 115 мільйонів Євро серії с (при оцінці в 300 мільйонів євро )отриманої завдяки стартапу по доставці Glovo.

В додаток до розширення мереж приватних програм для стартапів(особливо - Startup Grind Barcelona, SeedRoket s 4YFN), міська влада створює свою мережу невеликих мульти-локаціонних інкубаторів для стартапів під керівництвом компанії Barcelona activia. Призначення цих програм полягає в тому, щоб надавати робочі місця, підтримувати і впроваджувати інновації для новостворених бізнесів, кожен інкубатор спеціалізується на своїй технологічній сфері. Цю діяльність підтримує компанія ENISA по всій країні за керівництвом Генеральної директорії індустрії і середнього та малого бізнесу, яка пропонує інвестиції до 300 тисяч євро новим підприємствам з великим темпом росту.

Враховуючи силу технології екосистеми стартапів, не дивно, що Барселона формує систему розумного міста на основі інтернет підприємств. Це включає в себе впровадження (анонімізованої) відкритої бази даних про громадян, що допоможе стартапам вирішити найбільші проблеми громадян завдяки своїм цифровим продуктам, що завдяки таким міжурядовим ініціативам, як база даних DECODE і Sentilo. Поміж цього місто розробляє стратегію для нової моделі закупок, що сприятиме підйому стартапів для надання державних послуг і уникати прив'язки до традиційно комерційних компаній які мають тенденцію працювати з даними непрозоро.

Керівник барселонських технологічних впроваджень і керівник цифрових інновацій Франческа Бріа, що керує стратегією розвитку розумних міст має амбіційні плани на рахунок вирішення цієї проблеми:

“Ми створюємо відкритий цифровий ринок щоб зробити держзакупки більш прозорим і малі компанії могли чесно змагатися із більш великими конкурентами ”

На даний момент Барселона, в плані цифрового керування містом, знаходиться далі всіх. За підтримки місцевих і центральних органі влади, що відповідають за технологічні новинки і інновації, Барселона закладає фундамент для створення безкорупційного і керованого стартапами міського самоврядування. Беззаперечно, зараз немає більш сприятливого місця для засновника стартапу, що хоче трансформувати суспільні послуги.

Топ 10 GovTech cтартапів:

Cuideo Цифрова платформа, що допомагає сім'ям керувати домогосподарством через мережу спеціально навчених людей

Pscious Платформа для терапії ментально хворих через віртуальну реальність, що допомагає лікарям назначити лікування пацієнтам через смартфон, окуляри віртуальної реальності і біологічні датчики

CerQana Мобільний додаток, що соц робітникам слідкувати за старими і каліками відстежуючи їх стан і місцезнаходження

Made of Genes Надає громадянам інформацію про їх геном, а також дозволяє їм слідкувати за тим, як ці дані використовуватимуть в майбутньому

Smartive Дозволяє наглядати, аналізувати і робити висновок щодо ефективності вітряних турбін

Scytl Розробляє системи інформаційної системи для охорони електронних виборів і цифрових електоральних систем для місцевих і центральних органів влади

Civicit Впроваджує повне шифрування даних користувачів для захисту їх персональних даних

Unblur Завдяки системі камер і дронів дозволяє керувати ситуацією в місті і швидше сповіщати служби спасіння в разі нещасного випадку

Parclick Онлайн ринок, що забезпечує користувачів інформацією в реальному часі про парковочні місця і дає змогу забронювати їх

Dexma Надає програмне забезпечення для оптимізації використання енергії, працює завдяки великій базі аналітичних даних. Використовується для великих об'єктів інфраструктури

Дивіться також

Місто як платформа Цифровізація
Digital Democracy lab: Берлін, Берлін... Технології
CivicTech та GovTech у чому різниця? Технології