Вбивство Петлюри — 7 пострілів в Україну

Головний Отамана військ Української Народної Республіки, а згодом — Голова Директорії УНР був одним із тих, хто хотів визволити український народ від поневолення. Симону Петлюрі можна закидати соціалістичні погляди, союз із Польщею проти більшовиків, розстріл Петра Болбочана, однак ці помилки тліють на фоні його бажання здобути для України самостійність. Не варто забувати, він, поряд із Миколою Міхновським, був організатором тогочасних українських збройних сил, які вели боротьбу на кілька фронтів.

25 травня 1926 року завербований Кремлем агент єврейського походження Самуїл Шварцбард здійснив сім пострілів у Симона Петлюру в центрі Парижа. На допиті терорист заявив поліції, що вбив Головного Отамана військ УНР, бажаючи помститися за так звані "жидівські погроми в Україні" у 1919-1920 роках. Проте справжньою причиною злочину була цілеспрямована патріотична діяльність Симона Петлюри, як за часів Української Революції, так і на еміґрації у Європі.

Москва, не зумівши заплямувати чесне ім'я борця за волю Україну, обрала типовий для себе шлях розв'язання проблеми — загрозу варто було усунути фізично. Убивство Симона Петлюри було хитро розробленим більшовицьким планом.

Уродженець Полтави, вірний син України Симон Петлюра не зміг завершити справу свого життя — визволення Батьківщини від окупантів. Її перейняли його наступники. Опинившись за кордоном він, одначе, продовжував свою державницьку діяльність, спрямувавши зусилля на міжнародну політику — активізував своїх однодумців для ширення правди про Україну в цілому світі.

До останніх днів Симон Петлюра був переконаний, що "українці мусять зайняти місце серед кола вільних народів світу". Що й сталося за 75 років після його загибелі. Вічна слава Головному Отаману військ Української Народної Республіки!