В Києві відбулась презентація проекту Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні

Відкриваючи захід, назву якого важко втиснути в поняття презентація, Мортен Енберг, Голова Офісу Ради Європи в Україні відзначив наскільки важливим є сьогодні процес залучення громадськості до спільного з муніципальною владою процесу прийняття рішень.

Відзначивши вагомий вклад Київської громадської платформи, який було би неможливо досягти без плідної співпраці з експертами Ради Європи, зокрема Джеффа Ловітта та Ольги Стужинської, відзначивши вагомий вклад керівника проекту пілотної Академії Володимира Кебало. Також пан Енберг відмітив, що досвід добутий Київською громадянською платформою дуже важливо поширювати і за межами Києва.

Виступаючи наступник, керівник проекту, Володимир Кебало відмітив, що був дуже приємно вражений тим, що відповідаючи на питання, що об'єднує учасників платформи, більшість вказало бажання спільної співпраці і об'єднання зусиль заради системніших та сталих змін. Пан Кебало відзначив, що дуже задоволений тими успіхами які здобули учасники платформи впродовж останнього року. А також коротко розповів про новий проект Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні», в рамках якого офіс Ради Європи і в подальшому буде сприяти залученню громадськості до процесу прийняття рішень, як офлайн так і онлайн. Анонсував продовження Академії громадської участі, і програму поширення досвіду Київської громадської платформи по Україні.

Після короткої вступної частини, координатор Київської громадської платформи Олексій Коваленко. розпочав презентацію-звіт про напрацювання платформи за 2018 рік.

Першим великим досягненням платформи стало Положення про Публічні консультації.

Була розроблена практична модель проведення Публічних консультацій включно із шаблонами резолюцій та протоколів з проектом алгоритма врахуванням результатів консультацій міською владою.

Спільно із Департаментом суспільних комунікацій, за сприянням представників платформи була розроблена концепція Центру публічних комунікацій та інформації.

Командою платформи в містах: Дружківка, Торецьк, Попасна, Новогродівка, Покровськ та Костянтинівка були проведені воркшопи по налагодженню комунікації між владою та громадою.

Була створена школа медійної культури та грамотності Media Teenz.

Розроблено план адвокації водної стратегії. Спільно із учасниками Платформи, Управлінням екології та КП "Плесо" проводиться активна адвокація та інформування киян: презентації, обговорення.

За ініціативи громадськості, розпочата адвокація додаткових двох міських політик: Культура прозоро та Спортивна інфраструктура.

Завдяки інформкампанії на сайт Громадського бюджету вдалось залучити 566 тисяч користувачів, а про ГБ дізналось 2 мільйони мешканців міста.

Для покращення діалогу між владою та громадою створено комунікаційну онлайн платформу SPILNO.

Після короткого обговорення перспектив подальшого розвитку місцевого самоврядування в місті Києві та розвитку культури участі, законодавчих змін, наприклад, перспективи ухвалення закону «Про публічні консультації», учасники перейшли до роботи в групах.

Протягом трьох годин учасники платформи розробляли драфт проекту інституціоналізації платформи, визначаючи, зокрема, визначились з цілями та завданнями платформи, пріоритетними напрямами діяльності, а також стратегією розвитку і майбутньої взаємодії.

Наприкінці стратегічної сесії Джефф Ловітт та Ольга Стужинська обмінялись думками з питань формату, навчальної програми, цільових учасників Академії та Керівних принципів РЄ щодо громадської участі у процесі прийняття політичних рішень.

У заключному слові пан Володимир Кебало відзначив, що дуже задоволений тим з яким запалом представники Київської громадської платформи провели стратегічною сесію. І сподівається, що у наступному році, в рамках проекту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні», офіс Ради Європи, представники Київської громадської платформи та представники Органів місцевого самоврядування спільно здобудь ще більш важливі та вагомі для розбудови громадянського суспільства результати.