Чат-бот для народного депутата

27 серпня у приміщенні прес–центру інформаційної групи ІНТЕРФАКС відбулась презентація електронного помічника для депутатів Верховної Ради 9-го скликання.

Головне завдання проекту – автоматизація частини функції народного депутата, оптимізація робочих процесів, налагодження робочих зав’язків між нардепами та комітетами та службами Верховної Ради.

Як зазначила народний депутат Верховної Ради Ради України 9-го скликання Галина Янченко:

"Апарат Верховної Ради надзвичайно великий. Кількість будівель, в яких розміщуються комітети, є дуже великою. Близько десятка будівель знаходяться у підпорядкуванні апарату Верховної Ради, де знаходяться управління, комітети, де працюють депутати під час сесійних засідань. Щоб допомогти новообраним народним депутатам швидко зорієнтуватись, з одного боку, з іншого – щоб не витрачати їхній час на поневіряння, пошуки необхідного переліку документів для вирішення того чи іншого питання: куди віднести документи, хто там є контактною особою і був створений цей чат-бот, електронний помічник депутата. 

Тобто фактично це є маленький елемент держави у смартфоні.Таким чином ми вивільняємо час, енергію і творчі сили народних депутатів і їх помічників для того, щоб вони могли займатись розумінням того, як працюють бюрократичні нетрі, а сконцентруватись на тому, для чого їх і обирав український народ – законотворчість і робота з громадянами".

"На ідею створення електронного помічника для народних обранців надихнув досвід багатьох національних парламентів. Передусім, парламент Бразилії, який у травні цього році демонстрували найвищий серед парламентів досягнення у сфері запровадження технологій штучного інтелекту у
законодавчі процеси. Думаю, Верховна Рада не стане винятком на цьому шляху. Даний інструмент, як вже сказали, служитиме саме успішному запровадженню технологій штучного інтелекту у законотворчому процесі"
. - додав Олексій Сидоренко, голова ІТ-управління Верховна Рада України.

"Бот буде постійно оновлюватись і поповнюватись новими даними безпосередньо від самих користувачів, тобто нардепів і їх помічників. Алгоритм такий: якщо бот не знає відповіді на якесь запитання – будь-який запит зберігається в його архіві. А далі ми, його розробники, знаходимо відповідь на це запитання. Таким чином бот ставатиме щоразу розумнішим. До речі, ця система реалізована на базі технологій Google".

Підсумував Антон Семенов, експерт з питаннями штучного інтелекту Український інститут майбутнього.