До водіїв порушників в Естонії будуть приміняти "заспокійливі зупинки"

Любителів перевищити максимально дозволену швидкість в Естонії починаючи з четверга почнуть карати так званої "заспокійливою зупинкою".

Це означає, що в найближчі тижні водієві, що порушив правила дорожнього руху, дозволять вибирати між оплатою штрафу або зупинкою для заспокоєння, яка в залежності від серйозності порушення може тривати від 45 до 60 хвилин, повідомили в середу в газеті Postimees.

Ініціатива має експериментальний характер. Таким чином співробітники поліції хочуть вплинути на ситуацію, що склалася в дорожньому русі, де перевищення швидкості стало соціальною нормою.

За словами радника з питань інновацій Департаменту поліції і прикордонної охорони та екс голова поліції Еларі Каземетс, в останні роки число постраждалих в ДТП і кількість смертельних аварій практично не змінюється, що говорить про те, що звичні методи більше не допомагають.

"Якщо порівнювати 1990-і і 2000-і, то ми зробили великий крок вперед. Якщо в дев'яностих в рік гинули сотні людей, то тепер ця цифра знизилася до 40-60. І цей показник поки не змінюється", - сказав він і додав , що хоч поліція і витрачає багато часу на дорожній нагляд і профілактичну роботу, істотних змін добитися не вдалося.

"Звідси і виникла ідея, що, слід подивитися на ситуацію під іншим кутом зору. Ми задумалися, як можна змінити поведінку людей на дорозі за допомогою людино-орієнтованого підходу", - сказав він.

Якщо водій порушить правила і поліція це зафіксує, його зупинять на краю дороги. При перевищенні швидкості на 20 км/год йому запропонують компенсувати порушення на вибір штрафом або особистим часом: простояти 45 хвилин. Якщо порушник перевищив швидкість на 21-40 км / год, примусова зупинка збільшиться до 1 години. Якщо ж водій перевищить і цю швидкість, його чекає обов'язковий штраф і протокол.

"Заспокійливі зупинки" будуть пропонуватися тільки тим водіям, які раніше не порушували швидкісного режиму. Особи, які потрапляли раніше в орбіту інтересів поліції, будуть повинні заплатити штраф в будь-якому випадку.