Нереально круті цифрові новини!

Відсьогодні в Україні нарешті з'явився CDTO - Chief Digital Transformation Officer (не плутати з CIO чи CDO - це в минулому) - щойно Верховна Рада України призначила Михаил Федоров на посаду Віце-прем'єр-міністра - Міністра цифрових трансформацій! І це дуже дуже круто!

Разом із цим Україна отримала одну з найбільш перспективних та сучасних моделей управління цифровим розвитком - віце-прем'єр (єдина координація) - цифрове міністерство (формування політики) - галузеві CDTO (ми сподіваємося, що така посада з'явиться у кожному міністерстві на рівні заступника міністра) - регіональні CDTO (на рівні заступника голови ОДА).

Сьогодні цифровізація є невід'ємною частиною кожної галузі та сфери життєдіяльності і жодне цифрове міністерство не в змозі реалізовувати e-Health, e-education, e-transport тощо. Галузеву цифровізацію мають драйвити галузеві CDTO зі сфери, але за умови дотримання єдиної політики та єдиної координації.

Наявна та попередні моделі управління цифровим розвитком були одним з ключових бар'єрів ефективного розвитку - історично за формування політики у цій сфері відповідали органи, для яких це була 100500 функція - Міносвіти, Мінрегіон, СКМУ, а органу, що реалізовував політику - різні Агентства чи Комітету - завжди не вистачало повноважень та важелів для просування цифрових трансформацій (як приклад - запровадження кожної нашої електронної послуги мені скоріше нагадувало ініціативу громадськості всупереч волі органу-надавача - від цього зростали строки та страждала якість).

Вірю, що сьогодні цей величезний бар'єр зламано! А нова модель управління стане ефективною та результативною!

Адже наші цифрові плани дуже дуже амбіційні!