Правник нової ери: які професійні якості потрібні світу на порозі четвертої промислової революції

До написання даної статті мене підштовхнула участь у форумі “Потенціал юридичних клінік у модернізації правової освіти”. Нас з Катериною Ковалевською було запрошено як представників комітету UNBA NextGen в рамках напрямку In Young We Trust. Форум був організований Асоціацією юридичних клінік України за участі ОБСЕ та USAID. 

За даними Національної асоціації коледжів Сполучених Штатів Америки та роботодавців, існує ряд професійних навичок, котрі користуються попитом на всіх спеціальностях. Серед них можна виділити сім найбільш важливих для студентів юридичних факультетів:

  • Можливість спілкування з людьми всередині та поза організацією;
  • Вміння працювати в команді;
  • Здатність приймати рішення та вирішувати проблеми;
  • Вміння планувати, організовувати та визначати пріоритети роботи;
  • Можливість отримання та обробки інформації;
  • Можливість створення та / або редагування письмових звітів;
  • Здатність впливати на інших.

Але за декілька років зміниться більше третини навичок, котрі вважаються важливими для сучасної робочої сили. Це зумовлено стрімким технічним прогресом та розвитком робототехніки. 

У новому звіті Всесвітнього економічного форуму під назвою «Майбутнє робочих місць» розглядається стратегія зайнятості, навичок та робочої сили у майбутньому. Вказаний форум проходить в Давосі щорічно з 20 по 23 січня і головною темою для обговорення виступає "Освоєння четвертої промислової революції".

За результатами звіту стало очевидним, що творчість стане однією з перших трьох навичок, які потрібні працівникам. Причиною є те, що з розвитком робототехніки звичні завдання, які ставить перед собою компанії будуть досягатись швидше та ймовірніше, але штучний інтелект не може бути таким творчими як людина. 

Недооцінювати окреслені вище процеси не має сенсу, згідно з опитуванням, суспільство очікує, що машини зі штучним інтелектом стануть частиною ради директорів компаній. І це може відбутися до 2026 року. 

Сьогодні програми виконують багато юридичної роботи краще й швидше за людину. Судді та адвокати, скоріш за все, збережуть свої робочі місця, а от для помічників юристів, які здебільшого працюють із паперами це буде значно складніше. Тому, окрім звичайного набору знань, майбутньому юристові треба розвивати нові для суспільства навики. 

Зі швидкістю звуку сьогодні набуває популярності legal tech- сучасні юридичні технології. Технології несуть величезний потенціал, допомагають економити час, автоматизують рутинні процеси і дозволяють фахівцям концентруватися на дійсно важливих завданнях.

Тому спеціаліст, який однаково добре розуміється на юриспруденції та програмуванні, має на багато більше шансів. Але, якщо програмування не є пізнаною сферою знань, то не менш важливим є вміння користуватися вже існуючими технологіями та економити час за допомогою програми. 

Також, емоційний інтелект, який сьогодні тільки почав входити у топ-10 необхідних якостей спеціаліста, за декілька років стане необхідною умовою прийняття на роботу до провідної юридичної компанії. Це зумовлено тим, що люди з високим рівнем емоційного інтелекту можуть ефективно керувати своєю емоційною сферою, і тому в суспільстві їхня поведінка більш адаптивна, вони легше досягають своїх цілей у взаємодії з оточуючими. 

Не менш важливою складовою емоційного інтелекту виступає керування взаєминами. Цей навик відображає здатність переконувати, врегульовувати конфлікти, співпрацювати, а також за допомогою привабливого бачення, окреслення перспективи та надання мотивації спонукати колег до якісного виконання роботи. 

Варто пам’ятати, що сьогодні можливості з саморозвитку безмежні, отже знання англійської мови у дійсно готового до роботи у великій компанії працівника має бути на рівні В2, С1 або С2. 

Рівень володіння англійською мовою визначається, зокрема, за шкалою CERF, тобто Загальноєвропейської системи координат для мов. Вона була розроблена Радою Європи та включає читання, письмо, аудіювання та розмову. Можна перевірити свої рівні англійської мови самостійно, онлайн. 

Готуючи себе до майбутньої роботи слід пам’ятати, що сьогодні університетської освіти замало. Треба розвивати власні знання поза програмою, адаптовувати себе до сучасного ритму життя у діловому світі та постійно працювати над саморозвитком. Фраза “я вже знаю все” сьогодні стане першим кроком у прірву професійних невдач. Тому читайте якісну ділову літературу, майте хоббі, які вас захистить від професійного вигорання та насолоджуйтесь тим, що робите. 

Якщо ця тема вам цікава, запрошую вас о 19 годині 15 жовтня на онлайн зустріч «Юрист нової ери: які якості потрібні, щоб потрапити у ТОП-10 юридичних компаній"». Протягом ефіру ми будемо працювати над побудовою якостей, які потрібні у сучасному діловому світі.

Участь безкоштовна. 

Реєстрація за посиланням: https://www.facebook.com/events/256189112361299