Уряд створив умови для назання комплексної допомоги єМалятко

Сьогодні Уряд зробив важливий крок для спрощення, оптимізації надання та переведення у електронну форму низки адміністративних послуг, пов’язаних із народженням малюка.

👨‍👩‍👧‍👦 Прийняті Постанова «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини» та Порядок надання комплексної послуги «єМалятко».

«єМалятко» – це перший випадок застосування в Україні нового принципу оптимізації державних послуг – з огляду на життєві та бізнес-ситуації.

На практиці це означитиме ще більшу зручність для громадян, оскільки за однією заявою, в тому числі й онлайн, українці зможуть отримати всі супутні адмінпослуги, пов’язані з певною життєвою або бізнес-подією.

«єМалятко» об’єднує 10 послуг, пов’язаних із народженням немовляти, які можна буде отримати за однією заявою:
🔘 державна реєстрація народження
🔘 визначення походження дитини;
🔘 реєстрація місця проживання;
🔘 призначення допомоги при народженні дитини; 
🔘 призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;
🔘 внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;
🔘 реєстрація у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
🔘 видача посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї; 
🔘 визначення належності новонародженої дитини до громадянства України; 
🔘 внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номеру запису в ньому.

Подати заяву батьки зможуть одразу ж в пологовому будинку, в ЦНАПі, онлайн, в органі державної реєстрації актів цивільного стану або поштою.

🌎 «єМалятко: 10 в 1» – безпрецедентна послуга для України, але не для світу. Схожа практика, коли послуги об`єднують за «життєвою ситуацією», вже застосовується в багатьох країнах. Зокрема, послуги при народженні дитини надають комплексно в Канаді, Новій Зеландії, Австралії та інших державах.

Реалізація проєкту єМалятко дозволить значно спростити для користувачів процедуру отримання послуг, що супроводжують народження дитини. Скажімо, кількість необхідних для звернення документів зменшується з 37 до однієї заяви. А завдяки тому, що заяву на отримання послуг можна буде оформити онлайн, батькам взагалі не потрібно буде відвідувати державні установи.

↔️ Запровадження комплексної послуги єМалятко також оптимізує роботу державних органів. Уже розпочато налагодження міжвідомчої взаємодії задля втілення проєкту: уже всі власники реєстрів, необхідних для реалізації послуги, розпочали інтеграцію до системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта».

Крім запровадження послуги «єМалятко», постановою також передбачена можливість:
☑️ зареєструвати проживання дитини віком до 14 років шляхом подання документів у електронній формі. Єдина умова – реєстрація здійснюється за наявним у реєстрі територіальної громади зареєстрованим місцем проживання батьків чи одного з них;
☑️ підліткам від 14 до 18 років під час оформлення паспорта вперше зареєструватися у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.