Змін в громраді при КМДА не відбулось... Застій 2017 року лише поглибився...?

11 листопада Роман Лелюк офіційно повідомив: "Новий склад Громадської ради при КМДА почав роботу!!! Важлива подія цього дня! Громадська рада має бути надійним партнером міської влади, з яким ми будемо спільно вирішувати важливі для киян питання. Її представники - це експерти у різних сферах міського життя, які фахово будуть брати участь у втіленні міських ініціатив. Щиро вітаю новообрану Громадську раду! Попереду чимало роботи. Тож у добру путь!!! #Київ_столиця_діалогу

Те, що чимало роботи - однозначно ТАК. А ось щодо того, що  Громадська рада має бути надійним партнером міської влади, НЕ зовсім ТАК.

Не вистачає у твердженні головного! Відповідно до Постанови КМУ від 3 листопада 2010 р. №996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" громадська рада утворюється не задля того щоб бути надійним партнером, а  в першу чергу для сприяння участі громадськості у формуванні та реалізації державної, регіональної політики. Тому основними завданнями громадської ради є саме:

  • сприяння реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами;
  • сприяння врахуванню органом виконавчої влади громадської думки під час формування та реалізації державної, регіональної політики;
  • сприяння залученню представників заінтересованих сторін до проведення консультацій з громадськістю та моніторингу результатів формування та реалізації державної, регіональної політики;
  • проведення відповідно до законодавства громадського моніторингу за діяльністю органу виконавчої влади;
  • здійснення підготовки експертних пропозицій, висновків, аналітичних матеріалів з питань формування та реалізації державної, регіональної політики.

Фактично громрада має виступати своєрідним адвокатом, захисником громадськості, громадян.

Але КМДА така громрада напевно не потрібна. КМДА важливіше напевно мати зручну, лагідну громраду....Тому і вибори раз за разом проходять за однаковим сценарієм. Жодного із поставлених основних завдань протягом останніх чотирьох років громрада не виконала. Ба більше. Кияни або взагалі не знають про цю громраду, або вкрай скептично/негативно висловлюються відносно неї. 

Чому так сталось? Чому вибори до громради перетворились у політичні технології, або апробацію такових?

Багато чого залежало і наразі залежить від самих чиновників, адже вони входять до складу ініціативних груп, які готують установчі збори, вони ж готують і проекти рішень...

Вперше у 2017 році було проведено фактично "рейдерське захоплення" громради при КМДА групою осіб, переважно з Дарницького району. Тоді на усі ці "негаразди" під час так званих виборів (бо виборами це важко назвати) посадовці не звернули уваги, хоча скарг було маса, і затвердили перше "пришестя" групи Назаренка - вмілого організатора усіх "подальших перемог"...і фактичного зливу громадського руху Києва. 

За минулий з 2017 року час цей пан удосконалив техніку "потрапляння" в громраду з групою своїх товаришів і вже має третє успішне "потрапляння" в Громраду при КМДА.

Не зрозуміло навіщо цим людям йти в КМДА, вони завжди скаржаться, що працюють на волонтерських засадах, безкоштовно, тому не мають змоги приділяти багато часу діяльності в громраді. Тим не менше їх боротьба за те, щоб потрапити до громради настільки запекла, що не залишає жодного шансу іншим громадським організаціям, які хочуть і готові працювати в громраді при КМДА, туди потрапити.

Цікаво і те, що працівники КМДА дуже добре обізнані з цією ситуацією і нібито на словах висловлюють бажання змін. Але це ж на словах. А що реально?

В цьому році ГО Озеро Качине спеціально подало документи для участі у виборах нової громради при КМДА задля того, щоб зазирнути у процес зсередини. І такі недарма!)

Порушення були виявлені. Вчасно відкрито офіційний спор. Публікації наведено:

  • 15 вересня: "Громрада при КМДА не має бути зливним бачком громадського руху"
  • 16 вересня: "ГО "ОЗЕРО КАЧИНЕ" відкрила офіційний спір щодо формування складу громради при КМДА"
  • 22 вересня: "Про наявність офіційного спору знали усі учасники установчих зборів з виборів громради при КМДА!"
  • 6 жовтня: "Як легко витрачати гроші на "цирк", коли вони не твої..."

А що КМДА? Що Кличко? Да ніщо) Їм до вподоби "ходоки", або не заважали працювати. Перепустки зроблять, пропуска на безкоштовне паркування оформлять, виділять чергові 300 тисяч з бюджету Києва на підтримку громради, можливо членам дадуть виграти якийсь громпроект і вуаля. Жодного громадського моніторингу. Продовжуй дерибанити Київ до несхочу...

Тому і затвердив пан Кличко своїм розпорядженням від 02.11.2021 № 2243 новий склад Громради при КМДА.

А перед цим директор департаменту суспільних комунікацій Роман ЛЕЛЮК (УВАГА! Не Голова КМДА, а директор департаменту!!!) своїм листом від 7.10.2021 №059-2448 направив "відповідь" на заяву до Київської міської державної адміністрації від ГО Озеро Качине (вих. 1509-21-КМДА від 15.09.2021), яка була подана і зареєстрована в КМДА (вх. 33947 від 15.09.2021) у міжнародний день демократії, і якою ГО Озеро Качине вперше в історії громадськості Києва відкрила офіційний спір щодо формування складу громадської ради при КМДА у 2021 році. 

Ну що ж, пане Романе! Ваша позиція зрозуміла, так саме як і ваша щирість. Звісно ми не підемо в суд. Але щонайменше вважаємо своїм обов'язком розповісти громаді Києва про особисто вашу участь у "демократичних" змінах в Києві.

Саме завдяки вам і вашим працівникам вчергове стало можливе застосування схем під час виборів до громради при КМДА. Дуже хочеться вірити, що ми помиляємось, і сказати як ви "Тож у добру путь!!! #Київ_столиця_діалогу". 

Але на всяк випадок додамо для історії трішки аналітики щодо "нового" складу громради при КМДА (сподіваємось вона вас також здивує):

  • Серед 35 членів громради, лише 10 не є представниками громадських рад при районних в м.Києві держадміністрацій.
  • Серед 35 членів - 10 міст зайняли голови громрад при РДА.
  • Серед 35 членів, найбільше представництво від громради Дарницького району - 7, Деснянського - 4, по три - від Печерського, Дніпровського, Оболонського, громради інших районів представлені по 1 члену. При цьому склад представників Дарницького району найбільш стабільний)))

Три рази підряд у громраду при КМДА потрапили:

  • ЛИСЕНКО Олександр Петрович ГО «Центр сприяння і розвитку громадських рад України»
  • ЛУЦЕНКО Геннадій Володимирович ГО «Антикорупційний громадянський рух «Україна - Європейський вибір»
  • НАЗАРЕНКО Богдан Станіславович ГО «Громадський рух підтримки реформ»
  • ТУРКЕНЯ Інна Григорівна БФ «Безпечна Дарниця»
  • АРАКЕЛЯН Артур Олександрович БО БФ «Народні скарби»
  • ТРОФІМЧУК Костянтин Вікторович БО «Шлях до майбутнього»
  • ШКУЛІЙ Євген Валерійович ГО «Українська федерація натурального пауерліфтингу»
  • ПАВЛЕНКО Анатолій Микитович БО «Благодійний фонд «Дніпровський»
  • ЧЕСАК Віктор Сергійович БО «Всеукраїнський благодійний фонд «Патріот
  • БІЛІНСЬКИЙ Тарас Володимирович ГС «Асоціація місцевого самоврядування»
  • MOTIH Федір Олександрович БО «Благодійний фонд «Лівий берег»

Другий раз:

  • ПАЛІЄВ Юрій Володимирович Громадська організація «Молодіжний клуб Джура»
  • ВІРОВЦЕВ Володимир Юрійович Громадська організація «Щит громади»
  • ПЕТРОВСЬКИЙ Володимир Борисович Громадська організація «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю»
  • БАЗІК Олег Миколайович Громадська організація асоціація гаражних кооперативів, автостоянок, паркінгів, об'єднань автовласників «Асгард»
  • ОНІЩЕНКО Дмитро Миколайович Асоціація «Телекомунікаційна палата України»
  • ПОТАБЕНКО Ігор Валерійович Громадська організація «Молодь за вищу освіту»
  • СКРИПКА Сергій Миколайович Громадська організація «Київська крайова організація «ВУЛТ»

Виходячи з наведеного нескладно уявити з ким і про що домовлявся Назаренко, про що в принципі докладно розповідала Ольга Коцько та інші громадські діячи.

 І все ж таки у добру путь, колеги!!!

Можливо вам вдасться змінити ситуацію в Києві на краще! Можливо ви справді нічого не знали про договорняки і вас використовували всліпу, можливо ви знали. але зробили це навмисно виключно задля того, щоб зробити зміни!

 Час покаже. 

#Київ_має бути_столицею_діалогу_а_не_договорняків