НАЗК та департамент кіберполіції Нацполіції викрили факти  недостовірного декларування відомостей про криптовалюту

Заступник начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Миколаївській області у декларації за 2021задекларував Bitсoin, вартість якої у гривневому еквіваленті на кінець звітного періоду склала 100 млн грн, наявність якої під час проведення повної перевірки він не підтвердив. У декларації за 2022 рік встановлено відображення недостовірних відомостей щодо наявності криптовалюти на понад 48 млн грн. Неможливість підтвердити наявність частини криптовалюти декларант пояснив викраденням холодного криптогаманця та ключа до нього, щодо іншої частини активу - посадовець надав документи, які не дозволили підтвердити правдивість інформації. 

У декларації за 2022 співробітника Донецької облпрокуратури виявлено декларування недостовірних відомостей на понад 23 млн грн. Лише щодо криптовалюти службовець вказав недостовірні відомості на 22,5 млн грн, зокрема про наявність, кількість та вартість активів, а про деякі взагалі забув згадати. При цьому пояснив, що частина криптовалюти була подарована йому біржею, яка працювала в тестовому режимі та не була приєднана до блокчейну, а вказана ціна криптовалюти є рекламною кампанією біржі для приваблення клієнтів. 

Депутат Вінницької міськади у декларації за 2021 вказав відомості про наявність у члена його сім’ї  20 токенів Bitcoin вартістю понад 2 млн грн та DOT на майже 7,5 млн грн, які не зміг підтвердити. Член сім’ї декларанта надав скриншот, який не дозволяє встановити правдивість інформації, а щодо Bitcoin також зазначив, що наразі втрачено доступ до активу на вказаній біржі. Встановлено відображення недостовірних відомостей на загальну суму 12 млн грн

Розпочаті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 366-2 ККУ.