Відкриття пам'ятника Василю Вишиваному

Сьогодні, 20 травня, у Києві, у сквері імені Василя Вишиваного, урочисто відкрили та освятили пам'ятник австрійському архікнязю Василю Вишиваному (Вільгельму фон Габсбургу). Автори пам’ятника — скульптори Михайло Горловий та Олександр Фурман.

На урочистому заході були присутні члени НВР "Правий сектор", Музичного Батальйону, добровольці, громадські активісти та представники патріотично налаштованих організацій.

Познайомився з українською культурою Вільгельм ще у дитинстві, коли його сім'я переїхала до маєтку на західній Галичині. Там же він подорожував регіоном і вивчав побут та традиції українців. Подорослішавши він виступав за надання більших прав та автономії українців Австро-Угорщини. Згодом став полковником Українських Січових Стрільців, тісно співпрацював з УНР, а потім з українським націоналістичним підпіллям.

Символічним є і місце, де встановили пам'ятник - сквер неподалік від метро “Лук'янівська”. Саме у Лук'янівську в'язницю радянські агенти СМЕРШу перевезли Василя Вишиваного після викрадення. В ній же архікнязь помер і був похований неподалік без будь-яких почестей і пам'ятних знаків.