Буде жити Качине - буде жити Україна!

"Яке ж гарне озеро!" - такі слова я почув від свого молодшого онука Сашка, під час прогулянки з ним навколо озера Качине. Зупинившись на березі озера він сказав мені тоді: "Це ти його захищав, діду!"

За пару днів Олександру виповнюється 5 років, і цього разу я за жодних обставин не пропущу цей день. Цього року ми обов'язково зберемося усією родиною, щоб відсвяткувати день народження Олександра. І напередодні цього нашого родинного свята у мене добра нагода вибачитись перед донькою і рідними за той вчинок п'ятирічної давнини, коли фактично заради збереження озера, я просто "забув" про те, що вони у мене є. До речі, Олександр, твоє ім'я має давньогрецьке походження і означає "захисник", впевнений в собі і гордовитий чоловік. Не забувай про це. 

Так ось, 5 років тому у 2016 році я навіть не зміг приїхати до доньки у Пологовий будинок, щоб підтримати ії, хоча б своєю присутністю. Тоді я навіть уявити не міг, що історія з захистом конституційних прав і свобод на чисте довкілля і безпечні умови життя, з захистом природної водойми - озера Качине буде тривати не один місця, рік, що мене будуть переслідувати в судах, дискредитувати, нападати, що будуть погрожувати навіть дружині.

Але сьогодні не хочу про це згадувати. Якщо у когось є бажання можу окремо розповісти про усі 5 років докладно.

Сьогодні Фейсбук нагадав про те, що 17 березня 2016 року мене фактично могло б не стати на цьому світі, адже саме в цей день зранку відбувся "першій наїзд" на мене. Наїзд трактором. На знімках ви бачити розпливчате фото з трактором. Я його "встиг" чудом зробити в останній момент, буквально за декілька секунд до того, як трактор (тракторист) на усієї можливій швидкості "помчався" на мене і лише в саму останню мить я відскочив у бік, щоб не бути скинутим у озеро.

Саме цікаве, що 16 березня 2016 року відбулась нарада у Спасибка, під час якої чиновникам КМДА докладно розповіли про незаконність знищення водного об'єкту, про необхідність діалогу з громадою м.Києва.

Геннадій Сінцов, на той час керівник Дарницької РДА, а нині голова громради при ДРДА так прокоментував цю нараду: "Проходить зустріч у Александр Спасибко із місцевими мешканцями по питанню будівництва житлового будинку на перетині вул. Здолбунівської та пр-ту Григоренка. Присутні: Вячеслав Непоп, Володимир Гончаров,  Anna SandalovaAleksandr BrylovВолодимир БохнякСергій Куценко, представники потерпілих від афери #ЕлітаЦентр, представники інших департаментів, міських КП та міського управління Національної Поліції."

Пані Svitlana Vovk, підсумовуючі результати наради, написала:

"Почалася нарада в КМДА щодо засипу озера на вул. Здолбунівська. Нарада у КМДА за головування пана #Спасибко закінчилася тим, що активісти звинуватили владу у порушенні прав киян на комфортні умови життя та знищенні природоохоронних земель.

Проте, "у Багдадє всьо спокойно" - нас спробували запевнити, що засипання озера та будівництво 6 секційного будинку на 1276 квартир цілком законне і нема підстав, щоб йому перешкоджати. А тема збереження качок просто викликала сміх у чиновницької братії.

Для масовості на збори були запрошені постраждалі від Еліта-Центру (чоловік з двадцять), які кричали, що їм потрібно житло, а качки, то мала плата за їхні страждання (8% квартир, тобто близько 100 планується ними заселити). Пропонували активістам вибратися з власного житла та надати його постраждалим (уявіть рівень правової свідомості цих людей - Шаріков тихо куріт в сторонкє).

Нас, тобто реальних захисників озера, було четверо. Нашу позицію поділяла пані-депутатка #Сандалова. Дякуємо гречно!

Неодноразово слово брав #Непоп - член #БПП у Київраді, голова забудовника - КП, що знищує природу. Він стійко читав з памажки текст, бо не підготувався та гаряче сперечався про права киян.

Активіст Олександр Брильов стверджував, що це місце має охоронятися згідно із законодавством, а його відведення під забудову - це порушення закону. Він підняв питання соціальної забудови - відсутності шкіл, дитячих садків, транспортного колапсу. Нам - інвесторам обіцяли, що всі соціальні питання будуть вирішені, проте, як завжди, ми маємо вирішувати їх самотужки - возити дітей за тридев'ять земель до школи чи садочків.

Я сказала, що такими темпами порушення прав і зростання конфліктів ми швиденько докотимося до насилля. Вже зараз влада не контролює територію Позняків (злочинність зростає).

Крім того, оскільки мова йшла про мікрорайон #Позняки-2 я нагадала, що жодних соцзакладів не було побудовано - ані початкової школи, ані дитсадка, ані початкової школи, ані школи мистецтв. На 25 тис. населення фунціонує один садок на 320 місць та магазин Новус (усьо).

Моїм сильним аргументом було природоохоронне ставлення до середовища міст у інших країнах світу, зокрема у Каліфорнії, для якої, наприклад губернатор Шварцнеггер відкрив десятки нових природніх резервацій. До речі, як Арнольд поставиться до інформації про те, що його друг #Кличко - видатний спортсмен, знищує качок, як мер Києва? Отже, якщо будівництво не буде зупинено ми зробимо усе можливе, щоб міжнародна репутація Кличка була знищена, як те озеро, яке зараз засипають.

Не думаю, що німецькі бюргери, які його поважають, або американські селебрітіс, з якими він дружить простять йому знищення природи.

Готуйтеся, пане Віталію...І скажіть спасибі пану Спасибку.

До речі, Спасибко зазначив, що ситуація в усіх районах Києва є вибуховою. Він не замислюється, що причиною є бездіяльність та потурання злочинам місцевої влади.

І насамкінець - пазітіфф: в умовах фінансової кризи імовірність зведення цього будинку нульова. Дай б-же, щоб вигнали одну секцію. Однозначно, що це довгобуд.

У Києві занадто багато новобудов, в які вже вклалися люди, проте так і не отримали житло. У них нема грошей, щоб фінансувати і цю сумнівну оборудку та й ще й квартири елатацентрівців - нема дурних.

І я, як прогнозист, очікую банкрутства декількох девелоперів, що призведе до зростання кількості постраждалих від афер і незграбного керівництва містом. Розплата неминуча. І вона буде страшна - у вигляди тисяч обдурених злих інвесторів, проблеми яких неможливо вирішити у сучасних умовах."

Мені особисто додати нема чого.

Просто цікаво, а що кажуть діти та онуки забудовників: "Тато/діду - це те озеро, той ліс, та історична пам'ятка, яку ти знищив?"

І ще одне, на мій погляд ДУЖЕ ВАЖЛИВЕ! Завжди пам'ятайте про просту формулу успіху людини: "Навички 4 К": Креативність, Комунікабельність, Командна робота, Критичне мислення.

Ми вистояли саме через те, що в команді зібрались люди, які розуміють необхідність СПІЛЬНОтворення. Тому, друзі, щиро вас запрошую приєднуватись до платформи громадської участі SPILNO і СПІЛЬНОтворити МАЙБУТНЄ Києва, МАЙБУТНЄ нашої країни!

А Качине і Україна ЖИВЕ і ЖИТИ БУДЕ!